Chansera

Dagens ord är:

Chansera förfalla

Rapportera i kommentarerna hur du använt detta ord under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Chansera

 1. violen skriver:

  Det här är ett ord som jag faktiskt använder lite nu och då. Det kan ju användas om mycket, både människor och saker och även själva tillvaron ibland.

 2. Lotten Bergman skriver:

  Men jag trodde att det stavades sjangsera eller changera …

 3. Bea skriver:

  Det här är ett underbart vackert ord som jag gärna använder. Igår satt jag med två väninnor och planerade en resa. Vi var inne på en kackig hemsida och jag kommenterade ”Den här sidan är inte bra längre. Jag tycker den har…chanserat” sade sedan både jag och kompisen i munnen på varandra. Hon läser definitivt inte den här sidan!

 4. violen skriver:

  Petra (och Lotten), jag var tvungen kolla i SAO och där finns båda stavningarna angivna, både chansera och changera.
  Där står som förklaring: förändras, blekas; förlora i utseende. Lite mildare än vad jag lägger i ordet för jag tycker att din förklaring, förfalla, stämmer mer med hur jag brukar använda det.

 5. Mona skriver:

  Nu under helgen när mina barn inte är hemma så chanserar jag gällande matlagningen….inge kul o äta själv. Använder ordet då och då 🙂 både om människor och ställen.

 6. Herbert Hermansson skriver:

  måste göra ett tillägg till kommentarerna med medhåll om att uttrycket använts och används mycket så något glömt ord är det knappast, i mina kretsar har det t.o.m. använts om personer man tidigare tyckte såg anständiga ut men sjunkit ner i något (har fått ett uttryck på sinnet depraverad men det är nog något helt annat) och och klär sig sjaskigt och ser ovårdade ut.

  huruvida man nu ska bedöma detta, men det var märkligt nog vanligt på 1980 talet…

 7. Åke skriver:

  Använde ordet senast idag i Herberts betydelse. Jag kom hem efter att ha varit ute med hundarna och sa till hustrun:” Jag såg NN alldeles nyss, men var inte säker på att det var hon. Hon såg chanserad ut”. Okammad, slarvigt klädd la jag till och fortsatte: ”Jag var tvungen att i smyg kolla vart hon tog vägen och hon gick in på tomten där dom bor”.
  Chanserad är f.ö. ett ord som mina föräldrar, födda på 10-, 20-talet använde. Gissar att det är där jag snappade upp det.

 8. Ola P skriver:

  Stavningen av ordet chansera har varit uppe tidigare i dessa kommentarer. För begriplighetens skull bör det stavas changera eller försvenskat: sjangsera. Det kommer av franskans changer, alltså förändring (till det sämre).

 9. Erni skriver:

  Som hos Åke har jag lärt ordet av mina föräldrar som liksom hans föddes på 10-, 20-talet. Jag har hört det användas mest om hus och trädgårdar men av och till även om människor, liksom i Åkes exempel. Jag tycker det är ett mycket användbart begrepp då det säger en hel del utan att man uttryckt sig för grovt eller vanvördigt.

 10. et skriver:

  Japp ordet använt idag om en person NN. Alla 10 runt bordet förstod utom vår 30-åring. Som nu lärt sig ett nytt mycket användbart ord som ”låter” lite snällare är förfall. Klockrent som vi utryckte det.

 11. Susanne Toner skriver:

  Spelar Ruzzel o chattar med en person.Försökte beskriva att jag inte kommit i kläderna, o äter skumtomtar ” Jag har chanserat totalt” Var tvekssm på stavningen, googlade o hamnade här 🙂

 12. Lennart Öberg skriver:

  Om en kvinna jag inte sett på flera år.

 13. Om ett lunchställe som började som ”dyrt men bra”, och som sakta släppt bra-ambitionerna när de väl etablerat sig och får gäster på gammal vana.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s