Emellertid

Dagens ord är:

Emellertid dock, likväl, ändå, trots

Rapportera i kommentarerna hur du använt ordet under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Emellertid

 1. Rapportera i kommentarerna hur du använt ordet under dagen. skriver:

  Rapportera i kommentarerna hur du använt ordet under dagen.

 2. Erik Forsling skriver:

  Emellertid har det visat sig att reglerna är fria. Det viktigaste är att man kommenterar, anser jag – och fr.a. fortsätter att använda orden som levande normala ord, oavsett något datum. Tanken är att det som kanske är på väg att dö, ska få nytt liv. Om än med konstgjord andning. Konstgjord andning är en människouppfunnen metod, liksom språket, och de har räddat många liv i vacker kombination.

  Som med så många andra regler gäller även här, att få följer dem. Ofta tycker jag att stödet till bloggansvariga redan nu är tämligen klent – men skulle man följa den där korkade regeln, som jag f.ö. anser skulle raderas från sidan, då skulle det väl bli helt tomt här på kommentarsidan. Det enda som skulle finnas vore förslagsdelen! Trist, eller hur? Och det där lilla hemska ordet ”rapportera” tycker jag kan följa med ut. Det luktar forntid.

  Många beskådar säkert inte heller ordet för dagen förrän i den egna privatbostaden på kvällen. Hur ska man då tillämpa regeln? Ska man ringa någon hastigt och lustigt, för en repris av dagen lär man inte åstadkomma – såvitt man inte drabbas av samma fenomen som huvudpersonen i spelfilmen ”Måndag hela veckan”. Hur många har som av en händelse, som ser ut som en tanke, råkat använda ett ”bortglömt”, ovanligt eller svårfångat ord just den dag det publiceras här

  Jfr. ordväxlingen 14/1, under ordet ”tarvlig”. Och se fr.a. Petras svar till mig 19/1 i samband med ”krakel”, när jag som färsking här ville begripa mig på reglerna. Kronologin kan verka konstig, men det beror på att ordens och kommentarernas publiceringsdatum icke harmonierar.

  Varför vara paragrafryttare!? Varför vara bromskloss!? Skriv istället; berätta sanningen, fantisera eller ljug, men visa att du förstår och kan använda ordet! Vad som helst är bättre än att de strävsamma bakom sidan möts av passiva läsare – publiken som inte ens ids applådera cirkusnumret, trots att de uppskattar det.

  Ibland, mycket sällan, har man faktiskt av en händelse brukat ordet under publiceringsdatum. Och då kan man ju ropa ”BINGO”. Men, hur vanligt är det med saken i fråga om, som sagt, ord på väg ut? Själv lyckades du prestera att hänvisa till en icke användbar, men skriven, regel – i såväl rubrik som kommentar. Utan att nämna dagens vackra lilla ”emellertid”.

  Du hade väl inte gjort det idag, använt dagens ord alltså. Det har oftast inte jag heller. Vet inte vilka som uppskattar de mer eller mindre lyckade inlägg som jag presterar, men jag skriver i alla fall – om inte annat för att uppmuntra utgivarna, så att de ska veta att de har min uppmärksamhet.

  Emellertid ser vi människor ofta olika på saker och ting. Och en grundmurad regel för mig, är att man måste respektera detta. Emellertid, var det ja …

  • leo skriver:

   Förstårfortfarande inte vad ordet emellertid betyder, jag uppfatar det som till slut, eller entligen. kan någon förklara på ett lättare sätt TACK.

   • Ola P skriver:

    Din undran över ordet ”emellertid” känns befogad. Från början betydde det inte alls ”emedan” eller ”eftersom”. I stället hade det med tiden att göra, alltså vad som hände i ”mellantiden” eller ”under tiden”. Varför ordet gick från temporal till kausal betydelse har jag inte en aning om. Ibland är ords betydelseförändringar outgrundliga!

 3. Maria skriver:

  Jag har inte läst Eriks tidigare inlägg. Jag tycker emellertid att det är roligt att få orden hem varje dag. En del ord känns konstiga att få in i mitt språk, andra vill jag emellertid försöka få in och så småningom kan de kännas naturliga hoppas jag. Gillar denna sida och att få idéer och tips om ord som håller på att falla i glömska. ”Emellertid” är ett vackert ord. Och praktiskt!

 4. Erik Forsling skriver:

  Två saker var jag uppenbarligen luddig med, i ovanstående inlägg. Såg det alltför sent.

  Den första är att inlägget var en form av polemik mot det första inlägget – som egentligen inte producerade en åsikt, utan bara magsurhet; som jag i min naivitet tolkade det. Det andra är att jag såklart inte menar att man måste kommentera! Det är bara trivsamt om man delger oss andra brukare sina erfarenheter. Och uppmuntrande för dem som driver bloggen, och delger oss kända eller okända ord.

 5. Petra skriver:

  Erik! Vi uppskattar dina fantastiska filosoferingar kring dagsorden alldeles oerhört. Det är emellertid upp till var och en att tolka uppmaningen som man vill. Det hela startade som en idé där man skulle ha en daglig uppmaning att använda ett ord som man glömt bort. Nu efter snart två och ett halvt år kanske det hela har blivit något annat. För dem som vill kan man rapportera hur man använt ordet eller så struntar man i det 🙂

  Vi är dock jätteglada för alla som läser, följer oss på twitter och facebook och för alla kommentarer på bloggen även om vi inte själva hinner svara så superofta!

  mvh Petra

 6. Pernilla skriver:

  Hej, driver en klassblogg läslust.se ihop med mina elever i femman och har länkat hit. Kul sätt att prata ord och deras betydelse/ användning. Svärmor säger ofta ” i allafall och emellertid”. Undrar vad den kombinationen kommer ifrån, vet någon? Är den vanlig och vad innebär det?
  Pernilla

 7. Andrea skriver:

  Jag föredrar ”emellertid” framför ”dock”, så jag använder det relativt ofta – emellertid främst i skriftliga sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s