Nojsa

Dagens ord är:

Nojsa – skämta, skoja, leka

Rapportera i kommentarerna hur du använt ordet under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Nojsa

 1. Sussi skriver:

  Används i dagligt tal på öriket Åland. Dock i betydelsen att väsnas över petitesser. ”Men sluta nojsa nu då över detdär då!”

 2. Marianne Brealt skriver:

  Nu har vi nojasat runt i en timme i väntan på att cykel skulle bli klar, två 40+ som betet sig som fnittriga fjortisar 🙂

 3. Marianne Brealt skriver:

  Jag har även hört att det numera används som engelska NOISE ljud/väsen/oväsen just som Sussi säger. Ny slang?

 4. Här använts ordet flitigt, men i betydelsen småflirtigt kel eller lättare småhångel under mycket fnitter =)

 5. Erik Forsling skriver:

  Det åländska exemplet, liksom Mariannes andra inlägg, känns obekanta för åldrande mig. Men Mariannes första och Lars kommentar, känns fullt bekanta och relevanta; kanske med en lätt övervikt för den senare, … Eller, så vill jag helt enkelt att det ska vara så!

 6. Göran Rosén skriver:

  Nojsa betyder det som Ulwencreutz skriver och har ingenting med engelska ordet noice=oljud att göra.

 7. Marianne Brealt skriver:

  Efter lite snack med den yngre generationen 🙂 Så använder vissa ordet noicea/nojsa som slang för att tjafsa eller som Sussie skriver ”Men sluta nojsa nu då över detdär då!”
  Det har egentligen inget att göra med ordet Nojsa men det låter liknade och kan misstags för varandra och då stavas lika efter försvenskningen 🙂 Så Göran det finns två förklaringar en äldre och en yngre.

 8. Erik Forsling skriver:

  Det högljudda, väsnandet, kan jag relatera till. Är man en äkta uppspelt fjortis, eller en överårig dito för en dag eller två, så delar man gärna med sig av den spontana lyckokänslan, livsglädjen – vare sig andra vill ta det, eller ej; och man vill ju minst lika gärna visa för omgivningen att man har ”föremålet” för sin beundran i sina armar, om så är fallet. Varför inte låta lite.

  Upprepandet av det triviala ligger kanske också i det förmodligen blyga, tafatta (eller rentav övermodiga) spontana nojsandets natur?

  Alltså – ett dygn senare – kan även mitt trögjag få en glimt av inneböden, eller tanken bakom (betydelseförskjutningen?) i Sussies inledande exempel. Ska förresten försöka komma ihåg att ta upp frågan med den yngre av bröderna på reparationsverkstaden på den medelstora fabriken i Norra Uppland i morgon. Hans hustru är ursprungligen åländska – och de tillbringar mycket tid där.

  Ergo: ”Sluta tjata och skrika, men sluta inte kela, ha kul eller trivas tillsammans”. Det får bli uppmaningen till de papegojliknande varelser man inte gitter lyssna till längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s