Sovel

Dagens ord är:

Sovel – pålägg

Rapportera i kommentarerna hur du använt ordet under dagen.

Annonser

Om Ullis

http://www.ulliso.se/blog
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Sovel

 1. Peter Dickson skriver:

  Ordet sovel har en annan, bredare betydelse också. Sovel = kött, fisk. Man kan säga att en måltid består av sovel och potatis. Så används ordet t.ex. i Mobergs böcker, vill jag minnas.

 2. Marianne Brealt skriver:

  Här hemma använder vi ordet sovel om all kött och fisk samt ofta även ost som serveras till en måltid. Vi kan ha ont om sovel till frukost så det blir bara smörgås med smör samt jos och te. I bland används det som ord för allt extra man har till en måltid ”finns det ingen mer sovel till maten?” då det tex enbart är ost o makaroner. Sovel kan alltså vara allt utom basen (potatis,bröd,pasta rotfrukter)

  • Göran Rosén skriver:

   Sovel är endast kött men inte mejeriprodukter. Vad är jos för ett ord, horribelt.
   Göran

   • Erik Forsling skriver:

    ”Jos” är en etablerad svensk stavningsvariant av ”juice”. Man kan gilla den, eller inte. Själv reagerade jag nog lite som du, de första gångerna jag stötte på den. Den kan se lite ful ut, men jag lägger ingen värdering i det – dock använder jag inte den varianten själ. Men å andra sidan skriver jag sällan om juice/jos.

    Skickar en tänkvärd liten länk. Extra tänkvärd tycker jag att sista punkten i juice/joslistan är: http://www.sprakpolis.se/2006/08/ett-glas-juice-i-svenska-akademiens.html

    ”Språkpolis” skriver att man nog ville göra en förenklad stavning. Själv har jag hört att tanken var att försvenska stavningen.

 3. Mia Henriksson skriver:

  Min farmor (född 1915 om jag minns rätt) bodde i Åboland i Finland. Hon talade alltid om sovel. Endera kunde man ha sovel på brödet (pålägg) eller också sovel till potatisen, dvs nåt mer att äta till middag än potatis.

  (ps. första gången idag som jag stöter på Glömda ord. Härligt! Men jag trodde först att utmaningen var att använda det glömda ordet och sedan rapportera i vilket sammanhang man gjort det. Läste alltså meningen: Rapportera hur du använt ordet under dagen. (syftningen blir lite lustig, lite annan betydelse i: Rapportera under dagen hur du använt ordet). Men kul grej det här! Ska börja följa på twitter!

 4. Mia Henriksson skriver:

  Okej, nu märker jag att jag har läst precis rätt. Härligt! Använde idag ordet sovel i samband med tal om en sushirestaurang. (fast det blev lite onaturligt) Äter man enbart sushi eller finns det nåt sovel till?
  Då visste jag egentligen att man också kan plocka åt sig sallad och liknande i sushibuffeten….men måste ju försöka få in sovlet.

 5. Ola P skriver:

  Min morfar, smålänning, blev gramse på oss barnbarn när vi tog både smör och ost på smörgåsen. Ska ni tvesovla, sa han då barskt. Det var för så där femtio år sedan. Östergötland har jag hört varianten ”sogla”.

 6. Min farfar tyckte det var gott med en skiva ost ibland, ni vet, bara ”sådär”, men si farmor tyckte inte alls att det gick ann att äta bara sovel 😉
  Vi använder också ordet om pålägg.
  http://provtyckningar.blogspot.se/

 7. Erik Forsling skriver:

  Varför trötta läsarnas ögon med ännu ett forslingskt långt inlägg, när jag redan fått alla mina åsikter bekräftade genom tidigare inlägg. Så bred är min definition av ”sovel”. Inget specialiserat finlir här inte! Bara att hålla käften, tänkte jag. Men;

  Till Mia vill jag bara bekräfta igenkännandets bryderier.

  För inte så länge sedan var också jag färsking på den här sidan. Dina ord under ps. var också mina egna! Men reglerna är liberala – det har jag fått många bekräftelser på. Min första drapa var på det finfina ordet ”knickedick”. Sedan dess har jag paltat på, och frågan om det dagsaktuella har med jämna mellanrum, kommit på tapeten. Men jag uppfattar hela idén som att rädda ord. Varför inte ta upp dem i efterskott, och bevara dem. Det är här man påminns om dem, och återanvänder dem, eller käftar emot och skriker: ”Det här är inget glömt ord! Nu hugger ni i sten”!

  F.ö. vill jag påminna mig om att jag nyligen sett ordet ”sovel” förekomma på en österbottnisk, finlandssvensk, blogg, som jag tycker om att läsa. Samma betydelse.

  Till Ola P: Du skriver om smörgåsar, andra nämner mattallriken – och i min värld gäller, som sagt båda, Din morfars åsikt förstoras bara, när smörgåsen förvandlades till en tallrik. Samma anda! Nu är ju jag personligen en stor potatisälskare, men jag är också, från barndomen, familjär med fraser som: ”Ta nu inte bara sovel och sås – ta potatis också”!

  Potatisälskarens nesa och vanära är dock att man lätt blir benämnd ”krögarens bäste vän”, i samband med avätande av smörgåsbord och s.k. ”gående bord”, med såväl kalla som varma rätter. Potatisen mättar, och man blir blåst på många smakrika upplevelser – medan värdshusvärden sparar in på dyrbara råvaror, som kan återanvändas nästa dag. Sovlet alltså!

  En fråga vill jag dock kasta ut: Vad är sovel och inte i följande fall? Själv har jag inte en aning, förutom vad gäller skinkan då! Geggade ihop en egenuppfunnen potatissallad igår kväll i Gamla hembygden. Kokt potatis + ett antal ingredienser, förutom lök och vitlök, gurka, paprika, tomat, och en del som jag glömt – även grädde och Creme Fraiche. Kokta ägg. Tuggade i mig eländet idag på den medelstora fabriken i Norra Uppland, tillsammans med bröd och några skivor rökt skinka. Här uppfattar jag sovelfrågan som svår. Ungefär som Mias sushifråga. En parallell insåg jag just.

  Hoppas att någon tar upp den kastade handsken! Väl bekomme. Red gärna ut såsen.

  Skulle ha ändat här, om jag inte korkat nog hade ringt min åldrige far för att påminna om att min kära K., som jag delade 25 år av mitt liv med, idag fyller jämna. Givetvis kom sovelfrågan upp. Använder honom ofta som bollplank. ”Sovel” var, enligt honom, och som någon ovan författat, allt utom potatis. Men i dagens värld, ville han komplettera, är även ris och pasta paralleller till potatisen.

  Det var mitt sätt att använda ordet idag. Att grubbla över detta problem, sedan jag på arbetsgivarens bekostnad loggat in på mitt hotmailkonto, och funnit dagens ord. Prenumererar på det. Och att jag har diskuterat det med Den Gamle.

 8. Margetha Lihnell-Djurskog skriver:

  Har nog använt det framför allt som pålägg. Och i det sammanhanget hört uttrycket ”tvesovla”.

 9. Peter Dickson skriver:

  Härlig diskussion! Började i sovel och slutar (?) i mejl. Håller med bloggaren i länken om att mejl är bra. En stavelse, inget bindestreck och ett ord som är lätt att förstå, stava och uttala.

  • Erik Forsling skriver:

   Erkänner mig i viss mån ansvarig för det där stickspåret med länken, och erkänner likaså att jag nog allt tänkte, att: ”Nu spårar det ur”! Trött som jag satt där, efter en rejält lång dag.

   Men, alltihop hade sitt ursprung i den där fatala drycken juicejos – som inte har med sovel att göra, men som uppenbarligen är mer koncentrationsspridande än alkohol – och ett försök till svar till Göran Rosén.

   Det hela liknar ett ordinärt samtal, där man börjar med ett tema, och där allt fler tankar eller deltagare blandar sig i. När samtalet är slut fattar man inte riktigt vart det man egentligen skulle dryfta tog vägen.

   Kanske ligger stickspårsläggningen i min natur, eller så inandas jag den i min jättenya hembygds berättarkultur. För jag tänker ge ett än rejälare exempel på stickspår (ni får själva tolka in symboliken), för att därefter kanske lyckas knyta ihop säcken!

   På den lilla svets- och mekanverkstaden samtalade de två kompanjonerna, medans jag tjänstgjorde där, under bullrande skratt och samtal om sin bekanting. ”BARA han kan göra det, bara HAN”! Det handlade om mannen som skulle resa hem till Norduppland på kvällen, efter en utfärd.

   En stor del av natten hade förflutit, när han av vägskyltarna insåg att han rest ca 30 mil i motsatt riktning mot hem! Bara att vända skutan. Och det gör även jag nu. Nåja, ordagrann är inte min återgivning – men i alla fall ungefärlig. Sann eller inte; har det betydelse?

   Symbolisk bild av vad jag ställt till. Men sann.

   Mannen är dock jägare och fiskare, och hans odyssé var ett resultat av att han skulle hem med sovlet. Kan det kanske knyta ihop säcken?

 10. Ping: Den Goda Julen | Jul-Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s