Grötmyndig

Dagens ord är:

Grötmyndig  dryg, pompös, viktig, uppblåst

Rapportera i kommentarerna hur du använt ordet under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Grötmyndig

 1. Christian R. Conrad skriver:

  Endast i andanom, ity jag hörde hr f statsmin G. Persson omnämnas å televisionen.

 2. Erik Forsling skriver:

  Inser att jag under lång tid använt detta ord felaktigt. Jag har förknippat det med det verbala; ansatsen, språket, dialekten. Den senare är i min värld ofta, men inte alltid, sydsvensk eller rikssvensk, och den framförs med en självklar auktoritet.

  Mitt starkaste minne av detta ord [här på sidan pratas det om hur man använt ordet idag, och jag kommer med minnen!] är från SMHI:s radioutsändningar. Där fanns en numera pensionerad meteorolog, vilken jag inte minns namnet på, som jag alltid i tankarna kallade ”Den Grötmyndige”. Är mycket ointresserad av väderleksrapporter, men ibland sväljer man dem. Och den mannen, med sin ålder och kompetens, var alltid en höjdpunkt. Kunde lyssna bara för att det var han. Auktoritet! Men han verkade, genom sin framtoning i mediet, vara en timid person.

  Nyligen lyssnade jag till SR P1 ”Filosofiska rummet”, med bl.a Nils Uddenberg, en man som jag alltid uppfattat som grötmyndig, rösten alltså, men han är ju (förutom mycket lärd) glad och trevlig, i alla radioutsändningar som jag genom åren har hört. Och amatörpsykologen inom mig, säger att han också besitter ödmjukhet. Men han kan uttala sig med emfas, p.g.a. ålder och gedigna kunskaper.

  Att också jag uppfattat Göran Persson som grötmyndig beror även det på den språkliga framtoningen, trots att själva beteendet (som ofta ansetts buffligt) torde vara det relevanta, enligt ovanstående definition.

  Excursus (som inte har med ”Grötmyndig” att göra:

  SMHI:s radioutsändningar har genom decennierna representerats av många intressanta dialekter och personligheter, som man bara kan höra. De har även diskuterats i offentliga fora; såväl på radio, som på nätet. Vissa har även egna ”idolsidor”. Nämner inga namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s