Taffel

Dagens ord är:

Taffel–  stort, förnämt festbord

Kommentera gärna hur du använt ordet under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Taffel

 1. Erik Forsling skriver:

  Taffel, ett gammalt festligt ord för bord. Vid taffeln kan man avnjuta åtskilliga läckerheter. Ser det dukade festbordet framför mig, men bilden är grumlig, eftersom jag inte vet om ”smörgåsbord” ingår i begreppet, eller om slikt bara är en förrättshistoria? Kan man gå till taffeln och hämta, som till ett ”gående bord”, eller är den/det? en fast fixpunkt dit rätter levereras? Är den/det? ett bord där man ”liksom bara hänger” tills föreställningen är över? Ett är dock säkert, och det är att på det bordet passar, förutom givetvis alkoholfria alternativ – som man i regel numera alltid framhåller – taffelbrännvin.

  Eller är den produkten borttagen från spritbolagets sortimentet!?

  Vandrar mentalt in i en 1800-talssalong. Inte lång från taffeln med de ätande, festande gästerna sitter kanske någon och spelar på en taffel – pianovarianten, eller pianoföregångaren, med strängarna i en liggande resonanslåda, liksom ett bord. Dess spröda toner ljuder i rummet. Ska man spela på en taffel inför gäster vid en taffel bör man inte vara tafflig.

  Sedan finns ju även ”publik taffel”, en smått ritualiserad måltidstillställning, där celebriteter aväter ett festbord inför publik. Säkert kan där vissa stjärnor brinna klarare än andra, i mindre sammanhang, men numera håller sig knappast kungahusen med dylika tillställningar – och nobelmiddagen är så gigantisk att stjärnorna helt simpelt får finna sig i att ingå i en galax.

  Tänk vilka företeelser vi människor kan filosofera fram! Kan det vara en kick att dinera inför publik!? Men, det mest intressanta är inte den frågan, utan varför det finns en publik, som inte bara accepterar att underkasta sig detta spektakel, utan eftersträvar skådandet av det …

  Men det såklart, i tider när alla vill synas och eventuellt göra sig bemärkta, är förmodligen inte att vara publik vid en offentlig avätning helt föraktligt.

  Substantiven taffel, tavla (”tafla”), etc. betyder ursprungligen något i stil med skiva. Och till detta nästnäst sista stycke hänvisar jag, som så ofta, till SAOB. Grundbulten. Även ”arbetsbänk” kan relateras till i samband med detta gamla ord för bl.a. ”bord”. Men, usch så långt från festen vi plötsligt kom! Och det är ju helg nu …

  Är det någon som har insikter, som kan bidra med svar på – eller associationer kring – mina frågetecken ovan, så upplys mig och andra bloggläsare gärna med era kommentarer. Det gäller inte bara att bevara ord, man måste också behärska att använda dem rätt. Skammens pionröda kindfärg är penibel när det visar sig att man svängt sig med något som man missförstått. Det blir liksom varmt där i ansiktet, men inte på det där trivsamma viset som när man är betuttad.

  Tafflig då? Det är en helt annan sak.

 2. Ola P skriver:

  Taffel var ursprungligen och sannolikt ett mycket festligt dukat salongsbord, typ nobelfesten. Jag drar den slutsatsen av begreppet taffeltäckare, som var tjänare i förnäma hus med uppgift att duka snyggt. Taffeluppsatser var ju praktfulla, ofta guldsmidda, bordsprydnader. Man satt nog tämligen högtidligt still vid en sådan övning. Möjligen att man lyssnade till taffelmusik.

  Sen undrar jag om taffel, bord, har nån etymologisk koppling till engelskans table? Däremot vet jag att taffelberg har platta, bordslika, toppar.

  Hej då!

  • Erik Forsling skriver:

   Måste ha, tänkte jag, rörande din tanke kring ”taffel” och ”table”.

   Taffel, tafla (tavla), tabbla, tabula. Ungefärligen liknande ord, på såväl samma, som olika, germanska språk, men med en rot i latin. Det verkar vara det där platta, skivan, som är det gemensamma. Precis som med de tillplattade bergformationerna du nämnde.

   ”Table”, i engelskan, verkar ha fornfranska rötter, så Wilhelm Erövraren tog det väl med sig i bagaget över kanalen – under ett århundrade som sett hans eget inhemska språk blandas med de f.d. erövrarnas latin till franska. Dessutom var normanderna ursprungligen nordiska ättlingar. Herregud vilken språksoppa; men den smakar utsökt!

   SAOBs artikel om ”tabelras” är intressant. Har inte Astrid Lindgrens böcker tillhands, men erinrar mig glosan ”tabberas”. ”Tabula rasa”, den tomma tavlan – i modern tid kanske synonymt med ”ett oskrivet blad”, är en filosofihistorisk term.

   Det verkar vara, det där platta, skivan, som är det gemensamma.

   Jag är skyldig dig en tjuga, mer har jag inte råd med i dessa dagar, om inte ”taffel” och ”table” har en gemensam rot och källa.

   Språklig röra, i positiv bemärkelse, med varianter av ett ursprungsord inom ett eller flera språk är lika lika spännande som motsatsen. Och här kommer stickspåret! Varför har vi oockuperade svenskar, med rötter i en urgammal gemansk språkstam anammat, en variant av, det latinska ordet för fönster?, medan britterna, som en gång var en integrerad del av det romerska imperiet, använder en nästan ordagrann variant av fornsvenska för samma begrepp. Nåja, svaren är enkla i båda fallen.

   I de fall jag använder källor brukar jag vilja redovisa dem, men tänker skicka nu, och har lärt mig, att om man bifogar flera länkar så blir det karantän – så jag avstår. Om dubier uppstår kring det levererade levererar jag givetvis adekvat källmaterial.

   Denna karantän (”i väntan på moderering”) är inte bloggansvarigas fel, detta fenomen förekommer även på andra platser; förmodligen är det en funktion inbyggd i programmet. Vad vet jag – datorsnitsaren är man knappast!

   Direkt i anslutning till detta skickar jag dock separat två källors länkar. Det visar sig när de dyker upp!

 3. Erik Forsling skriver:

  Angående ”table”: http://www.etymonline.com/index.php?term=table

  SAOB om ”tabelras”: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/ Hm, ser på denna länkadress att man tydligen får besvära sig om att plita sökordet för egen maskin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s