Vegetera

Dagens ord är:

Vegetera – slöa, lata sig

Rapportera i kommentarerna hur du använt ordet under dagen.

Annonser

Om Ullis

http://www.ulliso.se/blog
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vegetera

 1. Erik Forsling skriver:

  ”Vegetera – slöa, lata sig”, … och inte minst, att (ofta) parasitera.

  Oblomoveri är ett annat prima ord för denna typ av livsföring. Men parasitera behövde inte herr Oblomov, för fattig var han inte. Romanen med hans namn som titel har funnits i min ägo under minst två decennier – och jag har ännu inte läst den … Se där, vilken dådkraft!

  Däremot har jag lånat ut tegelelstenen om denne vegeterande herreman till min allt annat än vegeterande eller parasiterande gamle far – det är nämligen han som numera plöjer mängder av mina (ibland olästa) böcker. Och han säger att den är ungefär så bra som jag tror att den är. D.v.s. mycket.

  För alla som eftersträvar att vegetera, utan att för den skull behöva parasitera genom att t.ex. vigilera (Dagens ord 2/10 -12), torde ”Oblomov” vara en konstruktiv manual. Gör det enkelt för mig, och bifogar ett wikipediaklipp, eftersom jag finner det relevant:

  ”Oblomov är titel och namnet på huvudpersonen i en roman av Ivan Gontjarov. Boken kom ut 1859 och räknas till klassikerna i den ryskspråkiga litteraturen och ger en insiktsfull skildring av miljöer hos 1850-talets herremän. Romanen tillkom då det feodala godsägarsystemet konfronterades med den nya industrialismen, och godsägarna visade sig vara hjälplösa och inaktiva inför den nya tidens förändringar, och liksom titelpersonen, Ilja Oblomov, hade lättja som huvudsysselsättning.
  Oblomov har gett namn åt oblomoveri, som betecknar förmågan att slösa bort sitt liv, trots bildning, goda möjligheter och idéer”.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Oblomov

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s