Ändalykt

Dagens ord är:

Ändalykt – fullbordan, slut (för ett visst skeende)

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ändalykt

 1. I vår familj sitter vi på den. Ändalykten alltså. Vardagsord 🙂
  http://provtyckningar.blogspot.se/

 2. Marie skriver:

  Ändalykt = rumpa

 3. Erik Forsling skriver:

  Ibland har jag uppfattat att dagsordsredaktören har valt att åsyfta just en aspekt av ett ord med flera definitioner. Kanske så i detta fall. ”Ändalykt” har två betydelser – en s.k. ålderdomlig, och en dito vardaglig. Den förra, som är redaktörens definition, är tämligen sällan hörd; om än inte utdöd. I betydelsen ”röven” är ordet fortfarande i bruk, men jag tycker inte att det heller är en av våra vanligaste glosor. Men den förstås av de flesta med någorlunda språkkunskaper i svenska.

  Vi far till grannarna på andra sidan pölen, och hoppar rakt in i en berättelse. Detta lite längre citat, ett gammalt barndomsminne från Nykarleby, uttrycker tydligt den första definitionen – även om en modern tolkare elakt skulle kunna raljera åtskilligt kring språkbruket i slutet av stycket. Men åt detta får väl var och en, i så fall, hänge sig åt på sin egen kammare!

  ”Livsljusen sysselsatte gossen i kyrkbänken för hela den återstående delen av julottan. Det var något i sagan, som gjorde, att han ej kunde få den ur tankarna. Han tittade förstulet på mor vid sin sida. Så avtärd och trött hon såg ut. Kunde verkligen hennes livsljus vara snart utbrunnet? Han började jämföra ljusen omkring sig. Kunde det vara mors ljus det där korta med flämtande låga där borta? Det kommer inte att orka länge, innan det slocknar, det var då tydligt nog. Och vems var det långa ljuset, som brann så stadigt? Och var stod hans eget, kanske mitt i dörrdraget? Den som ändå kunde komma åt och byta ljus här i kyrkan, var gossens närmaste tanke. Han ville skynda och sätta ett långt ljus i staken, där mors ljus flämtade nära sin ändalykt. Fanns det ingen räddning”? [http://www.nykarlebyvyer.nu/sidor/texter/prosa/birckjl/julljus.htm] Berättelsen kan gott läsas i sin helhet.

  Några ytterligare exempel på användandet av den äldre formen, följ länken: http://wordincontext.com/sv/%C3%A4ndalykt

  Slutligen, helt offside, vad gäller ”röven”. Några synonymer; om de är roliga – som sidan hävdar – eller ej, det lämnar jag åt besökaren att avgöra!

  http://www.farbrortorsten.com/namn/rov-namn.php

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s