Enfaldig

Dagens ord är:

Enfaldig – dum, trög, korkad.

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

 

Annonser

Om Ullis

http://www.ulliso.se/blog
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Enfaldig

 1. Erik Forsling skriver:

  Den enfaldige mördaren Sven (Stellan Skarsgård), i filmen med samma namn (Den enfaldige mördaren) med Hans Alfredsson som regissör, uppfattades inte bara som enfaldig och dum av omgivningen, han mördade också bara en gång. Och vips, … där förlorar ordleken sin betydelse, om man jämför med den engelskspråkiga titeln: ”The Simple-Minded Murderer”.

 2. Margetha Lihnell-Djurskog skriver:

  Om man utfärdar ett enfaldigt leve då?

  • Erik Forsling skriver:

   Blir väl typ, som ungdomarna numera ofta formulerar sig: ”Leve!” (hen/hon/han/företeelsen) eller vart nu jubelropet – det enfaldiga – riktar sig. Ett strongt och endast en gång klingande tillrop. Eller kanske använder man sig hellre av ett enkelt ”hurra”?

   Att överhuvudtaget utbrista i leveropanden, enfaldiga, trefaldiga och fyrfaldiga (tvåfaldiga lär visst förekomma även de) uppfattar jag som onödig verksamhet. Uppfattar leveropanden ö.h.t. som enfaldiga, och de får belasta initiativtagarens konto, och försvaras av denne..Enligt mig.

   Återgår vi till ursprungsbetydelsen, som den lanserades överst på dagens sida, då platsar man väl själv som såväl en, två, tre och fyrfaldig i fråga om enfald, … eller hur gick det där ihop nu då … ?

   Ska vi också göra en ordlek av ”ett enfaldigt leve”, då sitter definitivt jag med Svarte Petter.

 3. Syster Kanini skriver:

  Tänk att ‘enfaldig’ låter så negativt när ‘flerfaldig’ är något positivt.

  • Erik Forsling skriver:

   Att man kan vara flerfaldigt enfaldig, i betydelsen multipelt korkad, antydde jag ju ovan, angående den egna personen. Och typ där var raljerandet slut! Men syster får ibland bror att tänka efter en gång till.

   Det finns ytterligare en motpol till ”enfald”, nämligen ”mångfald”, också det ursprungligen resultatet av en ordlek, såvitt jag förstår. Och mångfald ses generellt sett också det som det positiva värdet. Inte minst i samhällsdebatten. ”Hellre mångfald, än enfald.”

   Även där står återigen enfalden i skamvrån. Jag tycker att Syster Kanini har slängt ut en intressant frågeställning att fundera kring.

   Kultur betyder odling. Biologi inte minst. Monokulturer i odlandet anses ofta komma till korta gentemot fruktbara och berikande mångkulturer. Begreppen har vidarebefordrats till sociologins vokabulär (j.fr. ovan)

   Att vara enögd är väl ett handikapp, när gängse människonormen är att vara tvåögd. Också där finns den betydelseöverförda ordleken. Från fysisk ”defekt” till mental dito – enkelspårighet. En enarmad bandit, spelglädje eller röveri!?

   Det där med singularis och mono, det är väl helt enkelt inte bra!?

   Varför mono på musikmaskinen när man kan ha minst stereo – och kanske surroundljud?

   Det här var deprimerande slutsatser för ynka undertecknad, som är en genuin solitär och enstöring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s