Spiskammare

Dagens ord är:

Spiskammare – skafferi.

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Spiskammare

 1. Åke skriver:

  Jo du, det har snackats spiskammare hela dan här hemma mellan frugan och jag. Medan vi är tämligen överens om vad ”kammarn” står för, så kommer vi inte till nått resultat beträffande spiskammarn. Så nog har vi använt ordet ordentligt idag, men kan ej enas om betydelsen, trots norrländsk påbrå i både första o andra generation.

 2. Malena Östergren Arvidsson skriver:

  Spis har enligt Norsteds etymologiska ordbok två betydelser. 1: Den murade eldstaden alt. anordning för matlagning. 2. Ett äldre ord för föda. Från fornsvenska ”spis” (proviant, förda) av medellågtyska ”spise” med samma betydelse av medeltidslatin ”spe´sa”, ”spen´sa”(utgifter, omkostnad förnödenheter; nära besläktat med expenser. Dessutom är ”spisa” ett äldre ord för ”äta”.

 3. Erik Forsling skriver:

  Om inte Åke och hans hustru hade diskuterat ordet livligt under dagen, och om inte Malena hade kommit med sin kommentar, då hade jag nog helt ignorerat detta dagsord. Nu kommer jag att lägga det på minnet – och förhoppningsvis även använda det. Det är ju snitsigt!

  Men lite googlesök antyder att det även har vidare betydelser, som t.ex kök och matsal. Men i samtliga fall kan man fylla sitt bröhål (= brödhål = matintagningshål = munnen) och därmed även magen.

 4. Åke skriver:

  Jo, att spisa är ett äldre ord för äta, det vet vi (så gamla är vi) och hemma i Norrbotten åts det spisbröd. Torde ha bakats just i en öppen spis. Hustrun hade sin förklaring på spiskammarn klar tämligen omgående. I mammans kåk i norra Hälsingland kom man efter att ha passerat genom köket in i nästa rum som var stugan, (i Norrbotten kallade vi det kammarn). ytterligare nästa rum var spiskammarn för där fanns det nämligen en öppen spis…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s