Maj

Dagens ord är:

Maj – krans eller stav med gröna löv

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Maj

 1. Erik Forsling skriver:

  Man brukar ofta höra talas om att man majar en förstubro, eller en stång av något slag (en midsommarstång t.ex.); man lövar dem helt enkelt med nyutsprungna blommor och gröna friska slyskott, ofta av björk eller vide. En symbol för våren och livskraften. Maj, den femte månaden i modern tideräkning. Maja. Man fyller sina projekt med grönska. Fruktbarheten och det nya odlingsåret har redan tagit sina första sprintersteg ut ur startgroparna.

  Men, … ordet är generellt bara förekommande i korsord, och gamla texter. Tyvärr, … mina associationer till trots. I real nutid kommer de till korta.

  Mars var en gång i historien gränsen mellan det gamla och det nya året. Därför kallas våra fyra sista månader på kalenderåret för sept- (7), okt- (8), nov- (9) och slutligen dec- (10). Mars var ett senare årsskifte än vårt moderna traditionella.

  Efter mars månad började vintern töa bort, och man majade. Inbillar mig att det var så. Det nya året började med att också livet började spira. Såväl i flora som i fauna. Livskraftens tid. Mellan mars, april och maj ligger ingen lång tid, det vet vi som är äldre.

  Grönskan, lövandet i naturens egen regi, har skjutit ut i full kraft! Det vet jag som borde slybekämpa en rejäl fabrikstomt, istället för att montera plåtskåp och höj- sänkbara skrivbord. Naturens kraft är vidunderlig, men dagsordets innebörd är humanrelaterad, Vi pyntar något tidigare dött, med liv. T.ex. en stång.

  Och tyvärr oftast bara i korsord.

  • Erik Forsling skriver:

   Korrigering till sista stycket..

   ”Grönskan, lövandet i naturens egen regi, har skjutit ut i full kraft!”, ska naturligtvis vara ”Grönskan, majandet i naturens egen regi, har skjutit ut i full kraft!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s