Tabelras

Dagens ord är:

Tabelras – fullständig förödelse, rent bord, rent hus.

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tabelras

 1. sassamia skriver:

  Taberas utan L???

  • Erik Forsling skriver:

   Nu är jag inte riktigt säker på hur du egentligen menar sassamia – med L-et och frågetecknen. Kanske stod där ursprungligen ”Taberas”, något som du reagerade på, och som senare korrigerades av redaktör´n, eller så menar du att det ska vara just ”Taberas”.

   Men hur som helst med den saken. ”Tabelras” ska det vara, ursprungligen. ”Taberas” är svårare att motivera, men ”Tabberas” är en helt adekvat användning – litterärt skapad av Astrid Lindgren i en av böckerna om Emil i Lönneberga. Såväl ”Tabelras” som ”Tabberas” är representerade i SAOB – Svenska Akademiens Ordbok – (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/) under uppslagsordet ”tabelras”.

   För alla dem/oss som läst och älskat emilböckerna, eller fått dem upplästa för oss, torde knappast ”tabberas” vara ett bortglömt ord. Däremot används det troligen ytterst sällan, annat än på spex.

   Men den som pysslar med filosofi eller idéhistoria kanske brukar det då och då – i sin ursprungliga form och betydelse; ”tabula rasa” – den raderade/tomma tavlan. Vissa gamla empirikers sinnebild för människans lärande och utveckling. Det börjar med en tom tavla, en tom tavla för varje individ. Den symboliska tavlan fylls efterhand med erfarenheter, och formar slutligen ett liv med alla dess livserfarenheter. Trial and error kom senare som begrepp. Men, enligt mig, i grunden samma sak. I detta får jag säkert mothugg av seriösare tänkare!

   Här blir dock betydelsen paradoxal i förhållandet till en andra variant av ”tabelras”, typ ett kaos. Ett utraderande. Och nu när whiteboardtavlan är uppfunnen blir det rent schizo. Ett evigt fyllande, respektive raderande, av tavlans yta. Tur att man inte är född till whiteboardtavla!

   Jag är ju vaktmästare på en medelstor fabrik, och tänk om ni läsare kunde förstå hur trött jag är på att montera, demontera och flytta runt whiteboardtavlor – det nya modet inom intern kommunikationskonst. Och ofta när jag tar den där sprayflaskan med rengöringsmedel och torkar rent en av dessa vita ytor som någon raderare lyckats göra enbart missfärgad, då suckar jag och tänker:”Tabula rasa”. Det du John Locke.

 2. Malena Östergren Arvidsson skriver:

  Denna redaktör (som i detta fall inte gjort något fel och som dessutom brukar erkänna dessa, om än motvilligt 😉 misstänker att sassamia talar om ”tabberas” som betyder detsamma som ”tabelras” (se tabberas i SAOBs lista).

  /Malena

 3. Annika skriver:

  Min mor som skulle fyllt 100 år i år om hon levat använde ofta ordet när något gått riktigt snett.
  Hon sade tabrache vilket kanske är västgötadialekt. Eller kanske tabrage som låter lite franskt.
  /Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s