Surhöna

Dagens ord är:

Surhöna – liggsjuk och ruvlysten höna.

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Surhöna

 1. Ella skriver:

  Surhöna är också benämningen på en sur och butter flicka eller kvinna.

 2. Erik Forsling skriver:

  Jag har åtminstone använt detta, för mig helt okända ord, idag genom att googla på det. Och jag har även funnit en synonym!

  När jag såg dagsordet i skrift, tänkte jag spontant fördomsfullt att det säkerligen var en elak benämning på en frispråkig, tjurig eller grälsjuk kvinna!

  Men icke, en värpsjuk höna – som är den variant jag hört sedan barndomen – visade sig vara betydelsen. Tänkte att det måste finnas flera betydelser, om nu detta ord ens finns. Och det finns, verkar t.o.m. vara vanligt i vissa kretsar. Hönskretsar. Sökträffen på ”surhöna” (första sidan) på Google gav endast exempel på den definition som redaktör´n anger.

  Den första träffen på min dator var från ”alternativ.nu” – ett forum för praktisk kunskap om självhushållning. Där skriver ”sonja från slätten” följande:

  ”Uttrycket surhöna har jag förknippat med Västergötland. Fast det kanske förekommer på andra platser också ? I sydsverige brukar man kalla henne för en skrocka och att hon skrockar. Det vore kul att höra om det finns andra lokala uttryck”. [http://www.alternativ.nu/index.php?topic=128668.0]

  ”Skrocka” var alltså synonymen jag fann. Men, å andra sidan. Tänker jag efter så betyder nog ”värpsjuk” snarare rastlös och kringirrande. Precis som ”äggsjuk”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s