Kabeljo

Dagens ord är:

Kabeljo – torkad och saltad fisk

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

Annonser

Om Ullis

http://www.ulliso.se/blog
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kabeljo

 1. Erik Forsling skriver:

  Bara en liten orientering i torkade-fiskar-djungeln. Visste inget om saken själv, förutom att lutfisk ”alltid” har existerat, så jag blev nyfiken på nyanserna, och på Googles sökmotor letade jag på typ; ”kabeljo torkad fisk lutfisk”. Bl.a. fann jag denna kioskvältare:
  http://recept.citygross.se/action/subProductGroupCG;jsessionid=48FDE33B070757A868D2884413498371?productGroupId3=15824

  Annars är nejonögon här på uppländska östkusten en mycket omdiskuterad, och rentav ibland svårkonsumerad ålliknande fiskart – med en igelliknande sugmun. Asätare, blodsugare. Köerna lär ringla när de saluförs på olika utomhusfora. Ett visst kvantum får köpas, sedan placeras man sist i kön igen.

  Har själv aldrig konsumerat, eller provsmakat, men enligt två trätobröder på Den Mellanstora Fabriken så är föremålet för striden endera en delikatess, eller något oätligt! Dessa firrar säljs endera råa eller stekta. Och så var vi då än en gång långt avlägsna från det egentliga ämnet!

  Torkade nejonögon har jag aldrig hört om!

 2. Leif B skriver:

  Kokt kabeljo med äggsås är en kulinarisk upplevelse av stora mått. Svårt att tro när man ser den salta och torkade ”brädbiten” hos fiskhandlar`n. Lägg den i vatten 24 tim, byt gärna vatten ett par gånger. Kokas med morötter, lagerblad och några pepparkorn ca. 10 minuter. Gör en enkel vit bechamelsås. Runda av med ett hackat kokt ägg och lite grädde. Kokt potatis och svagdricka till. Närmare paradiset är svårt att komma här på jorden. God Jul!

 3. Rinaldo skriver:

  Skönt med ett recept som låter oss tänka själva. Jag köpte med mig ett lass bacalao på en marknad i Spanien, och japanerna älskar det. Och så håller ingrediensen länge! . .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s