Bulletin

Dagens ord är:

Bulletin – återkommande meddelande, tillkännagivande.

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

Annonser

Om Ullis

http://www.ulliso.se/blog
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bulletin

 1. Erik Forsling skriver:

  Ja minsann, nog känns det här som ett ganska oanvänt ord numera, och därmed att betrakta som glömt – i den bemärkelsen. Jag tror att de flesta synonymer man kan tänka fram (numera) är vanligare än just ”bulletin”.

  Däremot har åtminstone jag passivt burit ordet med mig i bagaget från barndomen/ungdomen, men då i form av ”bullentin”, ”bullentiner”. Stavat med ”n” alltså. Och naturligtvis härstammar det från ”Mosebacke monarki” – ett satiriskt avmålat minisverige. Det hela började som radioprogram, ”Radio Mosebacke”, men övergick småningom till att sändas även på TV; ”Mosevisionen”. Tillåt mig gissa att det senare namnet är en ordlek – med såväl (på den tiden) modernt massmedietekniskt som gammaltestamentligt innehåll.

  Och hur uppstod då ”bullentin” med n? Vet inte. Men herregud, det var ju Hasse & Tage som ursprungligen stod bakom denna programidé, så jag gissar också i detta fallet på att det var en ordlek. Inte bara för att ”mosebaskerna” skulle framstå som dumma, utan kanske just därför att ”bulletinen” ofta förkortades ”bullen” i svenskt vardagsspråk. Ungefär som när en gammaldags el- teletekniker kallade en transistor (inte radioapparaten då, utan den lilla vitala komponenten) för en transing, eller när vi nuförtiden kallar en rökdetektor för ”deckare”, eller stavas det möjligtvis ”däckare”. Har aldrig sett det skrivet, men tycker själv att deckare är ett bättre val, eftersom det associerar till detektivens syssla att upptäcka.

  Många såväl löjliga som dråpliga klipp från den fiktiva minimonarkin finns att skåda på internet. Det var också här i Mosevisionen som den famösa ”Norgevisan” första gången framfördes av Helmer Bryds Eminent Five Quartet (kvartetten med fem musikanter!). Omdiskuterad blev den då. Men det rörde sig nog mera om syskonkärlek än än motsatsen. Eftersom såväl mitt mellanbarn som Kära K. arbetar i västra grannrepubliken, som än en gång för länge sedan distanserat sin s.k. storebror, så kan jag inte motstå att bjuda på denna länk: http://www.youtube.com/watch?v=m5bGaR2I4bI

  Dagens unga kanske tänker att; hur kunde slikt produceras?, ungefär som när dottern till den yngre av bröderna på reparationsverkstaden på Den Mellanstora Fabriken i Norduppland såg ett youtubeklipp av ”Tårtan”, en annan beryktad TV-serie från anno dazumal, och utbrast i stil med: ”Vaffan är det här”!? Nåja, väldigt fritt citerat.

  Det var det om associationer kring ”bulletin” och ”bullentin” det. Ska faktiskt försöka börja använda ordet igen, men är rädd att det kommer att ske i mindre seriösa sammanhang!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s