Allestädes

Dagens ord är:

Allestädes: överallt

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

´

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Allestädes

  1. Erik Forsling skriver:

    Jag reagerade främst på stavningen, och använde en viss tid till att konstatera att såväl ”allestädes” som ”allerstädes” tycks vara vedertagna, numera. Själv hade jag dittills bara känt till den senare varianten – som den allerstädes allenarådande då. Men man måste hela tiden vara beredd på att lära/tänka om. Dessutom hittar jag inte ”allerstädes” vare sig i SAOB eller SAOL. Det senare tycks vara en frekvent variant av det förra. Kanske är det med detta som med det ord jag en gång såg presenteras som Sveriges mest felstavade. ”Sannolikt”. Det stavas ofta helt utan grund ”sannorlikt”. Och en viss undertecknad fick lära om.

    Det där med att lära/tänka om påmindes jag om senast igår när jag försökte lösa en språklig ”sorteringsfråga”. Hamnade bl.a. vid ett par tillfällen hos ”Språkrådet” under mina sökningar. Jag hittade inte riktigt det jag egentligen sökte, men kunde naturligtvis inte låta bli att läsa svaren på en mängd andra frågeställningar som gjorde mig nyfiken – svar som i vissa fall gick helt på tvärs med mina inlärda föreställningar.

    Det dråpligaste av allt var dock när jag såg frågan som jag för kanske en vecka sedan läst svaret på, på en annan träffsida, bara för att inse att mina gamla invanda föreställningar inte harmonierade med Språkrådets. Fick väl under visst motstånd tänka om då. Tänk så fel man ofta har, även när man känner sig mycket säker på sin sak. ”Klickade” igår åter på frågan för att se om det var samma text som jag tidigare läst, och utgångspunkten var definitivt densamma – – men när denna senare text skrevs hade en viss tid, innehållande vissa språkliga förändringar, förflutit, och man meddelade ett svar som nu låg betydligt närmare min ursprungsuppfattning. Tänk så snurrigt det kan bli!

    Så kom inte och påstå att språket inte lever och utvecklas, om nu någon tänkte göra det. Men slikt kanske är ett synnerligen korkat påstående på just denna sida. Om språket inte förändrades skulle det heller inte finnas fog för denna blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s