Pungbärare

Dagens ord är:

Pungbärare – hen som bär kollekthåven

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Pungbärare

 1. Erni skriver:

  Hen….så har nu detta otroligt fjantiga ord och beteckning också invaderat detta forum. Vad jag vet existerar det inga ‘hen’ i vår gemensamma verklighet. Och så bör det förbli.

  • Petra skriver:

   I verkligheten har vi alla kön det är sant, men hen är ett etablerat ord som funnits i bland annat Nationalencykopedin sen 2009 som ett könsneutralt pronomen. Eftersom jag inte beksrivningen inte vet om det är en kvinna eller man som bär pungbäraren i kyrkan så valde jag därför att skriva hen. Jag tycker personligen inte att det är fjantigt alls och om man tror att ordet hen ska användas för att sudda ut könen och göra alla till könsneutrala så har man missförstått hur ordet ska användas.

   • Anton skriver:

    Traditionellt så använder man ordet ”han” och ”man” om man inte vet könet på personen. Denna formulering har man i stort sett alltid använt sig av i lagtextsamlingen. Om du vill vara noga med att vara könsneutral så skulle du kunna skriva ”han”, ”han eller hon” eller ”den”.

    Ordet ”hen” har ingen plats i det svenska språket utan är endast en symbol för det äckliga genuspatrasket som babblar något om att ”man” och ”kvinna” endast är sociala konstruktioner.

  • Vippan skriver:

   Hen är ett praktiskt ord.
   Jag vill upplysa Anton om att man i lagtext inte längre använder ”han” för att beteckna ”han eller hon”. Istället skriver man just ”han eller hon”, men det är förstås opraktiskt, och informella sammanhang är det bra att ha ett könsneutralt pronomen. Andra språk, som finska, har ju sådana, så varför skulle det vara fjantigt? Det fyller ju en högst praktisk funktion, som Anton uppenbarligen har missförstått. Tråkigt att han ska vara så ful i munnen också. Det om något borde inte ha plats i svenska språket.

 2. sdfufdufdugfehufgufhudhdud skriver:

  ”Hen”. Jaha, då försvann Glömda Ord från min lista av sajter att besöka. Hej då.

 3. Petra skriver:

  Hen är ett praktiskt nyord som kan användas när man inte vet kön. Punkt.

  Hoppas med detta vi kan släppa diskussionen om hens vara eller inte vara fortsätta diskutera ordet pungbärare!

  • Babababa skriver:

   Det är också ordet ”han”. Av ditt namn att döma så är du av utländsk härkomst och har därmed inte befogenhet att bestämma över det svenska språket. Vad ett par idioter bestämde kring det ordets existens år 2009 är högst irrelevant.

 4. kicki skriver:

  Den är väl ett ord som är korrekt i meningen, i stället för hen. Det ordet är ett helt onödigt påfund.

 5. Erni skriver:

  Så, så babababa och ni andra. Som jag skrivit i det första inlägget här så tycker jag hen-ordet är nåt absolut fjolligt – och onödigt. Men, när det är sagt, så skall väll samtalstonen här på forumet hållas på en civiliserad nivå. Jag har ingen som helst aning var Petra kommer från, men det spelar ingen som helst roll. Hon argumenterar på ett sakligt och välgrundat sätt för användandet av detta bedrövliga hen-ordet och bör bemötas på samma sätt med informerad och civiliserad kritik. Okvämsord och invektivet bör begränsas. Det kan barbarer av andra kulturer hålla på med men vi bör uppträda korrekt mot de som har en annan åsikt än oss själva.

  • Erik Forsling skriver:

   Klokt skrivet Erni!

   Att jag nu inte fortsätter med att, som Petra efterlyser, skriva om dagens ord beror på att jag inte vet något om det! Den som f.ö. vill se och höra Petra kan ju skrolla ner några poster, till ”Ordet är fritt”.

 6. Det är väldigt tråkigt att läsa hen-ordet då just detta ord står som symbol för nysvenskan och den degenerande kulturmarxismen. Väldigt tråkigt och beklagligt.

 7. johan gbg skriver:

  Ärligt talat vad är detta för sida som tar upp glömda ord, för att sedan inte förmå sig bättre formulering än ”hen”.
  Jag trodde högre om ambitionen med denna sida, men detta visade sig vara falska inviter.
  Det verkar som ni varken främjar det svenska språket eller dess talare.
  Då ni tryggt verkar svänga er med detta kulturmarxistiska icke ord och sedan det i försvar.
  Hoppas det kommer att framföras nyktrare formuleringar i kommande artiklar.
  Sedan därefter så benämner man människan som hon, medans man säger att man gör, sedermera kan man alltid använda den. Svårare än så är det inte och man slipper använda dessa pk termer. då desto fler som talar deras språk ju fler är på väg i deras språkriktning.

  • Erik Forsling skriver:

   Tror du har missförstått att det var ”pungbärare” och inte ”hen” som var dagens förslag. Men man kan ju inte hänga med på allt.

 8. Sofia skriver:

  Hen är ett utmärkt ord, och långt mer användbart än pungbärare. Visst är det ett nytt ord, men jag talar å andra sidan inte heller som man gjorde på 1800-talet.

 9. Carina skriver:

  Pungbärare – hmmm, jag kommer genast att tala om för min fd pastor till pappa att det är det korrekta ordet. Och jag kommer även sjunga ”pungbärare har ni varit allihopa” på nästa släktträff.

  För övrigt, hen är en praktisk utveckling för att slippa skriva hon/han. Jag har svårt att förstå vad det är man blir så upprörd över. Språk ska utvecklas eftersom tider förändras! Tack och lov!

 10. Anna skriver:

  Jag har använt ”hen” sedan långt före 2009 i stället för ”hon eller han”. Mycket praktiskt. Användbart också när man vill slippa skriva t ex ”den kommunikationsansvarige” många gånger i en text.

 11. Erni skriver:

  Sluta tjata om detta hentramset nu. Alla som velat komma med sina pro och kontra har nu haft möjlighet att göra det. Denna diskution bör hänvisas till ett annat forum. Men som du ser Petra är det nog inte klokt att i detta sammanhang använda det mer. Det blir bara tjafs och osämja av det. Om det mot förmodan skulle användas igen vill det helt säkert uppfattas som en provokation och då får väll redaktörerna och moderatorerna av forumet bedöma om det tjänar dettas målsättning att främja användandet av ‘glömda’ ord. Nu lägger vi alla av – är mitt förslag.

 12. Zandra skriver:

  Jag blir full i fniss av hen-motståndarna. Det är något så sorgligt och förlegat över dem att de borde få… en kram kanske? Så det känns bättre. Att de gå vidare i sina ordfixerade liv och göra något större av all sin energi och kämparglöd. Göra något gott.
  Den som inte vill använda särskilda ord är helt fri att låta bli. Men att hindra andra från att göra det.. kom igen nu.

  • Lennart skriver:

   Om feministerna tycker det är så viktigt att använda detta ord så tycker jag att dom ska göra det när dom talar med varandra. Jag tänker så här att HEN är ju egentligen engelska och betyder höna. Delar av den feministiska rörelsen påminner mest om en flock yra hönor som springer runt och kacklar. KUCKELIKU och trevlig påsk!

   • Vippan skriver:

    Och ”den” är ju egentligen engelska för jordhåla eller lya, så det är nog bäst att vi slutar använda det också. Och ”du” är ju kort för engelskans disc usage. Med din logik är det nog bäst att vi slutar prata svenska överhuvudtaget.

 13. Bengt B skriver:

  Det här med ”hen” … Måste man ha allt på amerikanska? Kan man inte skriva ”höna” eller ”höns”?
  (Lånad huvudet-på-spiken-kommentar från annat håll på nätet).

  • Anna skriver:

   Ja! Och varför ska man hålla på och säga ”fart”? Kan man inte säga att kör i hög ”prutt” eller ”fis” istället? Och det här oskicket med att säga att allt är så ”bra”! Håll er till svenska och säg att det är ”behå”! Nån måtta på det amerikanska får det väl ändå vara.

   Klart slampa.

 14. Petra skriver:

  Ordet ”hen” kommer finnas med i nästa upplaga av Svenska Akademiens Ordlista: http://www.svd.se/kultur/hen-kommer-med-i-saol_3784100.svd

 15. Erni skriver:

  Eländigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s