Gulaschbaron

Dagens ord är:

Gulaschbaron –  person som tjänat pengar på svartabörshandel under och efter första världskriget

Berätta gärna hur du använt ordet under dagen.

Annonser

Om May-Louise

Vill du ha hjälp i ditt skrivande? Vill du börja skriva? skrivpedagog (at)gmail.com En bokstav i taget ... din text närmar sig.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gulaschbaron

 1. Erik Forsling skriver:

  Ordet har redan varit dagsord, men med tanke på att det då bara var två kommentarer till det, så varför inte ett varv till. Själv tänker jag alltid spontant, av någon anledning, på Birger Sjöbergs ”Kvartetten, som sprängdes”. Och faktiskt fick jag följande träff på sökningen ”kvartetten som sprängdes gulaschbaron”:http://books.google.se/books?id=A2VhAgAAQBAJ&pg=PT265&lpg=PT265&dq=kvartetten+som+spr%C3%A4ngdes+gulaschbaron&source=bl&ots=Zq2dp8WXl4&sig=cgMjdqKvV8meXF2zFj-XAeEd19Y&hl=sv&sa=X&ei=_Jp9U4bdMKmKyQPXnYDwCA&ved=0CEAQ6AEwAw#v=onepage&q=kvartetten%20som%20spr%C3%A4ngdes%20gulaschbaron&f=false .

  Bakgrunden till ordet redogör mirotanien för under förra publiceringen. Använd sökfunktionen om du är intresserad.

  Bortsett från ovanstående tänker jag (givetvis) också på Ungern, paprika och ett mycket bra recept på gulasch som jag en gång i tiden fann i en tidning för arbetslösa. Receptet var publicerat av en äkta ungrare, och anrättningen var mycket välsmakande. Kött borde man kanske egentligen associera till, och i massproducerade gulaschanrättningar, tillredda under oår, är det lätt att bluffa med köttkvalitén – och det var väl därför gulaschsvindlarna kunde bli rika som baroner under krigsår.

  Gulasch – bortsett från baronerna – soppa eller gryta? Gulasch är båda. Varianten avgör man själv. Ovannämnda recept ledde fram till en paprikarik soppa. Olika köttsorter kan användas, vilket framgår av följande citat från Wikipedia: ”Gulasch kan tillagas med lammkött, oxkött eller fläsk, i den klassiska varianten har man oftast alla tre köttsorterna”.

  Fördomsfull är jag också; jag ser även knubbiga ”korvhandlarfingrar” med pråliga ringar framför mig. Fingrarna tillhör rödmosiga uppkomlingar på punschverandan. Anno dazumal.

 2. JO skriver:

  Verbet gulascha eller gulaschera har jag stött på några gånger i betydelsen ”att sko sig på andras bekostnad” eller ta hem ”storkovan” och också försökt använda men folk brukar inte begripa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s