Vederlägga

Dagens ord är:

Vederlägga – avfärda, motbevisa.

Berätta gärna om du använt ordet under dagen.

Annonser

Om Ullis

http://www.ulliso.se/blog
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vederlägga

 1. Bengt B skriver:

  Skulle vilja påstå att det är ett knepigt ord som lätt kan uppfattas peka i motsatt riktning än vad ordet i själva verket betyder. Inskeppat i mitt ordbagage först i (synnerligen) vuxen ålder. Liksom så många andra ord i svenskan av tyskt ursprung. Svensk ordbok från Svenska Akademien: av ty. widerlegen med samma bet., urspr. ‘lägga (bevis) emot’.

 2. Erik Forsling skriver:

  (Att) vederlägga tycker jag är ett praktiskt ord. Snopen blir man dock när man själv helt oförhappandes blir vederlagd. Hur kunde det där som jag var tvärsäker på vara helt uppåt väggarna fel? Ingen ovanlig upplevelse. Man lär så länge man lever.

 3. Britt-Marie skriver:

  Oj, jag har också tänkt på vederlägga som =bevisa. Men fattar nu att det betyder att bevisa att något är helt fel. Klipper in från språkfråga i DN:
  Man ”bevisar den fullständiga felaktigheten hos (utsaga eller resonemang)”, enligt Plusordboken. Ordet kan användas även om person. Det kommer av tyska ’wider­legen’, som betyder ’motbevisa’.
  knepigt med ord som kan betyda motsatta saker. Som ”ha ett gott öga till”.Jag klipper in:
  Catharina Grünbaum skriver i sin spalt i Dagens Nyheter 14.3.2005 om att ha ett gott öga till någon eller något. Uttrycket karakteriseras av henne som lömskt eftersom det både står för gilla, ha en vänlig inställning till och ogilla. kanske då alltså mer att man intresserar sig för något, sedan om man gör detta av pos eller neg anledning får sammanhanget avgöra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s