Tejp

Dagens ord är:

Tejp – band till bandspelare

Berätta gärna om du använt ordet under dagen.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tejp

 1. kicki53 skriver:

  Ljudband kallade vi dem för och det var sådana som snurrade på Tandbergaren.

 2. Erik Forsling skriver:

  Rullband och rullbandspelare är de ord jag minns fr.a. – till skillnad från kasettband och kasettbandspelare. En tejp var också ofta synonymt med det som spelats in på den. ”Här är några tejper/tejpar med ”Beatles” motsvarade ”Här är några LP-skivor med Beatles” – alltså innehållet är det viktiga. Ungefär som att när man ser en rulle, så innebär det att man ser en film. Trots att det mesta filmvisandet numera är digitalt..

  Med tiden blev även kasettband ”tejp”, som när radiostationer efterfrågade demotejper (andra säger demotejpar) från unga (garage)band inför någon talangjakt. För knappast skickade ungdomarna in stora dyra rullband.

  Så tror jag i alla fall. Kanske har jag fel.

  En annan stavning är ”tape”, och det är ju också det engelska ordet. Användandet av ”tejp” kan nog få en renässans i och med att allt fler artister börjar ifrågasätta den (mycket billigare) digitaltekniken, till förmån för för analog inspelningsteknik. Analoga studior lever kvar, och växer nog.

 3. JO skriver:

  Jag har för min del varken då eller senare, hört eller använt engelskans tape för tonband. I min barndom när man använde rullbandspelare kallades banden magnetofonband eller bandspelarband. När kassettbandspelaren kom i slutet av 1960-talet kallade vi banden endera kassettband eller bara kassetter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s