Självspilling

Dagens ord är:

Självspilling – självmördare.

Berätta gärna om du använt ordet under dagen.

Annonser

Om Ullis

http://www.ulliso.se/blog
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Självspilling

 1. Peter L skriver:

  Jag funderar återigen på stavningen. En självspilling är en person som begått självmord, medans en självspillning i den mån ordet har betydelse borde betyda: min egna avföring.

 2. Göran Jonsson skriver:

  Självspilling, heter det.

 3. hanna skriver:

  Nej, självspilling alltså som spiller sitt eget liv. Spillning betyder avföring så vad självspillNing skulle betyda vill jag nog inte spekulera i.

 4. Wivianne skriver:

  Är det inte SJÄLVSPILLING det heter? (En som ”spiller” sig själv.) Så har åtminstone jag uppfattat ordet.

 5. ingegerd svedin skriver:

  Självspilling har jag också hört ordet uttalas.

 6. KataM skriver:

  Jo, självspilling heter det.

 7. Ullis skriver:

  Hej på er alla! Ordet med ett N i läste jag i en bok, så det var därifrån ordet kom. Ser att stavningen med N förekommer på andra ställen på nätet också.

  http://www.domboksforskning.se/dombokslexikon.htm

  http://tyda.se/search/sj%C3%A4lvspillning?lang%5B0%5D=sv&lang%5B1%5D=en

 8. Wivianne skriver:

  Självspilling = självmördare
  Självspillingar – Släktband | Sveriges Radio
  sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2068…
  Sep 2, 2005 – Den som tog sitt liv kallades länge för ”självspilling”, en som medvetet förspillt sitt liv. Länge rådde i Sverige mosaisk lag, dvs den svenska …
  Nationalencyklopedin = självspilling
  Självspillning ung = resterna av det som blev kvar, liket alltså. Spillning är nog ett missförstånd av ett äldre uttryck! Spillning verkar inte ens rimligt i sammanhanget.

 9. Erik Forsling skriver:

  ”Självspillning” stod det, och står fortfarande, på dagens ord i meddelandet på min Hotmail. Läste väl inte så noga. Ofta tycker jag att det är trist att så få kommenterar här på sidan (ofta upplever jag det som att de flesta kommentarerna kommer på förslagssidan – innan ordet blivit dagsord – eller på andra fora som jag inte använder.) Därför blev jag glad, och överraskad, när jag tidigare ikväll loggade in och såg i marginalen att där fanns sju, numera åtta + min kommande, kommentarer till dagsordet.

  Men mungiporna åkte ner när jag insåg att det initialt var sex personer som skrev i stort sett samma sak. Spännande. Och redaktör´n hade justerat stavningen utifrån de knotandes inlägg.

  ”Självspilling” känns självklart för mig. men varför ska det som känns självklart i mitt mikrokosmos också vara absolut sanning? Man kan ju inte bara påstå, anser jag. Man måste undersöka, eller förslagsvis tiga. Och redaktör´n har helt rätt. ”Självspillning” är inget löjligt ord som man raljerande bör associera med exkrementer.

  Man behöver inte söka länge för att finna den stavningsformen i mångfald. Dessutom har ordet minst två betydelser. Dels personen som utför den tragiska händelsen, dels händelsen i sig.

  Men visst, än en gång, självspillning känns som det självklara. Nu har jag dock lärt mig eljest.

  • Peter L skriver:

   Erik, jag känner att min kommentar avses. Ordet självspillning finns inte i Svenska Akademins ordlista, däremot ordet självspilling. Då jag läste dagens ord reagerade jag kraftigt på stavningen och tänkte att detta är inte möjligt, jag kan inte ha gått genom livet och felaktigt kallat självmördare för självspillingar så naturligtvis kontrollerade jag och skrev en kommentar, i samband med det funderade jag på vad en självspillning borde vara om ordet funnits och skrev också ner resultatet av min fundering. Vidare, i en spalt om ord och deras betydelse tycker jag man ska vara tämligen stringent med både stavning och uttydning. Vill man se ett mer ledigt och ostrukturerat språk så är dagens tidningar utmärkt lektyr.

   • Erik Forsling skriver:

    Hej Peter! Jag menade verkligen inget illa, men ibland kan ofta det skrivna upplevas så. Skriftspråk kan vara svårt att tolka, eftersom man varken kan se/höra avsändarens kroppsspråk eller tonfall. Missförstånd skapas lätt.

    Som du ser av det jag skrivit så uppfattar också jag ”självspilling” som det invanda och självklara. Du var f.ö. först ut. Det jag reagerade på var att så många fler helt säkra upprepade samma sak, men ingen diskuterade ordet i sig. Och det har inte heller jag gjort. Dessutom gjorde redaktör´ns inlägg mig nyfiken. Alltihop blev en stavningsfråga.

    Som du så klokt skriver: ”Vill man se ett mer ledigt och ostrukturerat språk så är dagens tidningar utmärkt lektyr.” Det där med stavningen i det här fallet kom mest att handla om fenomenet gamla ord. Och många ord som numera upplevs som gamla, har ju i regel en ännu äldre historia – och då ofta även stavningsvarianter.

    Och som sagt, min invanda variant av ordet är också ”självspilling”
    Och spillning har definitivt med fekalier att göra – bl.a., ska jag tillägga.
    Och tack för att du skrev till mig Lars. Ha en trevlig afton och likaså helg.
    Och skriv mycket. Ibland tycker åtminstone jag att det är lite tomt här, men det beror nog på att många kommenterar på s.k. sociala medier, en bransch där jag är djupt okunnig.

 10. Erik Forsling skriver:

  ”Men visst, än en gång, självspillning känns som det självklara.” Rörigt det här, när man skriver med fingrarna, och stressad tittar på klockan med ögonen. ”Men visst, än en gång, självspilling känns som det självklara.”, menade jag, men min text åsyftade att det inte är någon absolut sanning.

 11. Björn Carhede skriver:

  Ordet lever i mitt liv eftersom min farfar var en självspilling 1930 och efter mycket bråk från prästen fick han begravas på kyrkogården. Det är skönt att kyrkan vårt religiösa beteende ändrats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s